توسعه رسانهای در کشورهای فقیر
آفریقای جنوبی، جامعه به مراتب جهان وطنتری است که به جزء لاینفک دنیای جهانی شده مدرن تبدیل شده است.
آفریقای جنوبی، جامعه به مراتب جهان وطنتری است که به جزء لاینفک دنیای جهانی شده مدرن تبدیل شده است. این کشور با کشور مالی مشابهت هایی دارد؛ هر دو کشور اندازه جغرافیایی یکسانی دارند؛ و هر دو در اوایل دهه ۱۹۹۰، دموکراتیک شدند. در همین جا، مشابهت ها پایان می گیرد. آفریقای جنوبی، یک اقتصاد دارای در آمد متوسط با سطوح بالاتر سواد (نسبت به کشور مالی است و فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی در این کشور نسبت به کشور مالی به شکل گسترده تری قابل دسترسی هستند. شهرهای اصلی این کشور، نظیر ژوهانسبورگ و کیپ تاون، دارای چشم اندازهای رسانهای مشابه کشورهای پساصنعتی مرفه هستند. مردم می توانند از میان مجموعه ای از منابع خبری و اطلاعاتی دست به انتخاب بزنند. این منابع شامل روزنامهها، رادیو دولتی، برنامه ها اخبار اقتصادی و برنامه های گفت و گوی رادیویی، منابع آنلاین، وب سایتها و ایمیل و اخبار شبانگاهی تلویزیون، مستندها، و برنامه های امور عمومی می شود. بیش از نیمی از تمام خانوارها دارای دستگاه تلویزیون هستند و تلویزیون شارژی، دولتی و تجاری به چندین زبان، در دسترس است.
شبکههای رایگان ( که تنها هزینه صدور مجوز برای تماشا و تبلیغات را می گیرند) روزانه بیش از 17.5 میلیون بیننده بزرگسال را به خود جذب می کنند که این میزان ۸۹ درصد کل جمعیت بزرگسال بیننده تلویزیون است. اس ای بی سی مبادرت به آموزش، اطلاع رسانی، سرگرم سازی و همچنین تهیه برنامه های چند فرهنگی، چند نژادی و چندزبانی برای بخشها، مناطق و گروههای سنی مختلف می کند. شبکه اس.ای.بی.سی. افریکا به سخن پراکنی در سراسر قاره آفریقا می پردازد و اس.ای.بی.سی. نیوز اینترنشنال، که یک شبکه خبری ۲۴ ساعته است، در چندین کشور قابل دسترسی است. این کشور، به خوبی در بازارهای جهانی در حوزه تجارت فرهنگی ادغام شده است؛ یونسکو در سال ۲۰۰۲، برآورد کرد که آفریقای جنوبی حدود ۵۷ میلیون دلار آمریکا صادرات و حدود ۳۰۰ میلیون واردات محصولات فرهنگی (شامل کتاب، روزنامه، رسانههای مضبوط و رسانههای صوتی - تصویری) داشته است. بیست و نهمین جشنواره فیلم بین المللی دوربان، بیش از ۷۰ فیلم سینمایی، مستند و فیلم کوتاه آفریقایی و همچنین فیلمهای بسیاری از کشورهای دیگر به نمایش گذاشت. استفاده از اینترنت، نسبتا پایین باقی مانده، اما سرانه آفریقای جنوبی، در زمینه استفاده از اینترنت، ۱۰ برابر کشور مالی است. بر اساس شاخص آمادگی شبکه ۲۰۰۷ که توسط مجمع جهانی اقتصاد منتشر می گردد، آفریقای جنوبی در بین ۱۲۷ کشور، رتبه ۵۱ را دارد و جلوتر از کشورهایی مانند چین، یونان، روسیه و مکزیک قرار می گیرد. این سطح «اتصال»، امکان دسترسی 24.7 درصدی مردم شهرهای اصلی را به تیترهای خبری تازه از شبکههای اس.ای. بی.سی، سی.ان.ان. اینترنشنال و اخبار گوگل فراهم می کند. منابع ارتباطی کمتری در نواحی روستایی و حلبی آبادهای آفریقای جنوبی وجود دارد، اما رادیو منبع همگانی و ارزانی برای کسب اخبار موسیقی و گزارش رویدادها است. به طور میانگین، تقریبا برای هر نفر یک گوشی تلفن وجود دارد و بخش مخابرات مجهز مدرن، خدمات داخلی و بین المللی شایستهای ارائه می دهد. به طور مختصر، آفریقای جنوبی، جامعهای جهان وطن است که کاملا در شبکههای ارتباطی جهانی، ادغام شده است. تفاوتهای برجستهای بین این چشم اندازهای رسانهای وجود دارد. شواهد حاکی از آن است که کشور مالی مورد استثنایی محسوب نمی شود؛ الگوهای مشابه فقر اطلاعاتی در بسیاری از فقیرترین جوامع جهان، وجود دارند.
منبع: جهانی شدن و تنوع فرهنگی، پیپا نوریس و رونالد اینگلهارت، ترجمه: عبدالله فاضلی و ساجده علامه،صص121-117، چاپ و نشر سپیدان، تهران، چاپ اول، ۱۳۹۵
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}